Cizrna - Luštěniny
Cizrna je potravinový produkt, jedna z nejstarších luštěnin na Blízkém východě, začala se pěstovat před více než 7 tisíci lety. Je běžná v zemích západní a střední Asie, severní Afriky a severní Ameriky. Z cizrny se vyrábějí hummus a falafel. Smažené fazole se nazývají Lelebee. Cizrna se široce používá ve veganské, vegetariánské a indické kuchyni. Tradičně je používání cizrny aktuální pro středomořský region. Cizrna se používá k výrobě cizrnové mouky, která se zejména používá v indické kuchyni. A například v italské kuchyni se používá k výrobě plochých koláčů farinatas, ale objemy pěstování cizrny v samotné Itálii jsou zanedbatelné. Bílé odrůdy semen se převážně používají k jídlu. Tepelná úprava trvá déle než u čočky a hrášku. Semena cizrny slouží jako zdroj zinku a kyseliny listové.